Wat weet je over gasveren?

gasveren

Gasveren klinken je misschien onbekend in de oren, maar ongemerkt worden gasveren voor heel veel toepassingen gebruikt. Je gebruikt ze de hele dag zonder dat je het doorhebt. Zit je bijvoorbeeld op dit moment op een bureaustoel? Dan zit er waarschijnlijk een gasveer onderin de stoel. Laat de hendel los en je zult voelen dat de bureaustoel niet in één keer naar beneden schiet wanneer je ze zithoogte naar beneden bijstelt. Gasveren zitten niet alleen in een bureaustoel, maar ze worden ook gebruikt in een auto kofferbak of bij garagedeuren. Hoewel gasveren voornamelijk worden gebruikt voor het openen en sluiten van luiken en deuren worden ze nog voor veel meer zaken toegepast. Zo kunnen gasveren worden gebruikt voor het besturen van complete apparatuur zoals ventilatieopeningen, stoelen, bedden, ramen, gereedschap en machines. Gasveren zijn dan ook – net zoals de drukveren en trekveren – een veelvoorkomend type veer. Er bestaan twee soorten gasveren, namelijk de gasdrukveer en de gastrekveer. De gasdrukveer wordt het meest gebruikt. Bij dit model is de veer normaal gesproken uitgeschoven en er is een kracht voor nodig om de gasdrukveer in te duwen. Bij een gastrekveer is er kracht voor nodig om deze uit te schuiven. 

Blokkeerbare en niet-blokkeerbare gasveren

Voordat we uitleggen hoe ze precies werken is het handig om te weten wat een gasveer is. Een gasveer is een cilinder waarin een zuiger is geplaatst en een gas dat onder druk wordt samengeperst en zo een verende werking creëert. Daarnaast is er een ventiel in de zuiger geplaatst die er voor zorgt dat de beweging wordt gedempt. De kracht van de gasveren wordt aanduidt in Newton. Naast het gegeven dat er twee modellen zijn, zijn er ook nog twee varianten met betrekking tot kracht. Er zijn gasveren met een instelbare kracht en sommige gasveren kun je blokkeren. Het verschil zit hem in de werking, zo heeft een blokkeerbare gasveer een holle zuigerstang met daarin een slangetje. Door de holle zuigerstang kan een ventiel in de zuiger worden geopend. Hierdoor kan de druk ontsnappen en kun je halverwege de gasveer stoppen. Een voorbeeld van een blokkeerbare gasveer zie je bijvoorbeeld terug in de bureaustoel en bij de klep van een zonnebank. Daarnaast heb je niet-blokkeerbare gasveren. Deze worden bijvoorbeeld toegepast bij de kofferbakklep van auto’s of in grote industriële machines.

Hoe werken gasveren?

De gasveren hebben een verende werking en deze is het resultaat van het gas dat in een cilinder wordt samengeperst. Vaak wordt hiervoor stikstofgas gebruikt. Stikstofgas wordt ook vaak toegepast in drukvaten zoals het expansievat dat geplaatst is in een centrale verwarmingsinstallatie (cv-installatie). Stikstofgas is combineerbaar net als andere gassen. De zuiger moet echter goed afgesloten worden zodat er tijdens het comprimeren van het stikstofgas geen gas langs de zuiger kan ontsnappen. Wanneer er wel gas ontsnapt zal de gasveer minder goed werken. Om te zorgen dat gasveer goed wordt afgesloten wordt er gebruik gemaakt van olie. Wanneer deze olie echter uitdroogt of (voor een deel) verdwenen is zal de werking van de gasveer aanzienlijk minder worden. Het is dan tijd om ze te vervangen. 

Aanbevolen artikelen