Kijken we naar de beroepen van vroeger en nu, dan zien we dat de arbeidsmarkt flink veranderd is. Vroeger werden veel mannen stukadoor, timmerman, schilder, boer, klusjesman of monteur, terwijl vandaag de dag functies als social media manager, Virtual Reality expert en app ontwikkelaar erg populair zijn. Ben jij benieuwd wat de populairste beroepen van dit jaar zijn op de Belgische arbeidsmarkt? Lees dan in dit artikel welke 7 functies op dit moment op de ranglijst staan.
Social media manager
Een social media manager beheert de social media netwerken van een organisatie. De manager kan zelf berichten plaatsen, maar houdt zich vaak meer bezig met het aansturen van een afdeling vol social media medewerkers. Een social media manager kan werken met alle populaire social media netwerken van dit moment, waaronder Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn, Twitter en zelfs Snapchat.
Copywriter
Een copywriter stelt de content van een of meerdere communicatie-uitingen samen. De copywriter kan blogs schrijven, maar ook de teksten voor een website, de teksten voor een (online) magazine en ga zo maar door.
Applicatieontwikkelaar
Een applicatieontwikkelaar is gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en creëren van verschillende soorten applicaties. Omdat steeds meer bedrijven een eigen app willen laten maken, wordt dit beroep alsmaar populairder en groter.
Virtual Reality expert
Een Virtual Reality expert wordt ook wel een VR expert of een VR creator genoemd. Dit is iemand die gespecialiseerd is in het maken van games en app met Virtual Reality, en fenomeen dat in een jaar tijd erg populair is geworden.
Smartphone expert
Een smartphone expert verzint allerlei nieuwe functies voor smartphones en werkt deze functies ook uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie om jouw verwarming thuis met je telefoon te bedienen of de functie om geld over te maken met een enkele vingerafdruk.
Urban agriculture
De functie urban agriculture is erg populair, maar veel mensen hebben hier nog nooit van gehoord. Houd je je bezig met deze functie, dan probeer je een beetje meer groen te creëren in een drukke stad. Je legt bijvoorbeeld een tuintje aan om lekker te chillen of je teelt groente in je eigen stadse moestuintje en verkoopt je producten op de plaatselijke markt. De kunst is natuurlijk om geld te verdienen met deze functie, dus je moet wel een bepaald verdienmodel aan de urban agriculture hangen. Denk hierbij aan het verhuren van je tuintje aan mensen die zelf geen tuin hebben in de stad of het verkopen van de groente die uit jouw eigen moestuin komen.
Dronepiloot
Een dronepiloot is gespecialiseerd in het besturen van verschillende soorten drones, ofwel kleine vliegtuigjes zonder piloot aan boord. Je kunt een dronepiloot worden in oorlogsgebied, door een drone met wapens te besturen, maar er zijn ook drones die voor wat meer vredige doelen worden ingezet. Zo kan een dronepiloot zich ook bezig houden met het maken van foto’s of video’s vanuit de lucht, bijvoorbeeld tijdens een evenement.