Pasta, geboren in de Italiaanse keuken, maar ondertussen gebruikt over de hele wereld. Sterker nog, pasta is een van de meest bekende gerechten ooit en een recept pasta kun je in allerlei variaties vinden. Vegetarisch, met vlees, met vis. In een witte saus, of juist zonder saus, er is geen variatie te bedenken die niet als pasta recept is verschenen. Er is echter vaak nog onduidelijkheid over het feit of pasta nu gezond is of niet. Vandaar dat dat wij voor je hebben uitgezocht.
Een stukje geschiedenis
Pasta is voor velen een favoriet, niet alleen omdat je een pasta helemaal naar eigens maak kunt maken, maar ook omdat de meeste pasta’s vrij snel gemaakt zijn. Pasta wordt altijd gemaakt van een deeg, meestal van tarwemeel. De oorspronkelijke tarwe die daarvoor gebruikt werd groeit alleen in het zuiden van Europa. Zo is de tarwe die hier in Nederland groeit niet geschikt om een pasta te maken. Je moet daar namelijk een harde tarwesoort voor gebruiken.
De ingrediënten in het deeg
Deze zogenaamde durum tarwe mengt men met zout, water, ei en lecithine. Als je weleens gekleurde pasta tegenkomt, is daar een ander bestanddeel aan toegevoegd, zoals spinazie bij groene pasta. Een andere bekende gekleurde pasta is de zwarte, waarbij men ook inktvisinkt toevoegt. Alle pasta begint met het mengen van bovenstaande ingrediënten waar een taai deeg van wordt gekneed.
Koolhydraten, vezels, eiwitten, etc.
Pasta is een bron van koolhydraten. Daarnaast bevat het vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines en mineralen. De voedingswaarde verschilt tussen volkoren pasta en witmeelpasta. Tarwe bevat echter gluten. De meeste soorten pasta zijn daarom niet geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel glutenvrije pasta’s op de markt, allemaal te herkennen aan het ‘glutenvrij’-logo.
Totale hoeveelheid calorieën
Veel mensen denken nog steeds dat je van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. De koolhydraten in de pasta zijn echter het probleem niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, kom je van pasta zeker niet aan. Of je aankomt of afvalt, hangt niet af van het product, maar van je voeding over de gehele dag, oftewel de totale hoeveelheid calorieën die je in neemt.
De volkoren variant
Als je kiest voor een volkoren pasta kun je daar sowieso niet van aankomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat volkorenproducten de kans op een gezond gewicht juist verhogen. Vezels zetten je maag en darmen aan het werk, zijn niet verteerbaar en geven je een verzadigd gevoel. Het eetlustremmende effect van de vezels is mogelijk te verklaren door de stof acetaat. Deze ontstaat in de dikke darm door de afbraak van vezels door onze darmbacteriën. Acetaat zou in de hersenen mogelijk de eetlust remmen.