Vervroegd met pensioen: dat wil iedereen wel! Toch blijkt het in de praktijk voor veel mensen lastig te zijn hoe ze dit moeten realiseren. Wat moet je allemaal regelen als je eerder, bijvoorbeeld op je zestigste, met pensioen wilt gaan? Waar moet je in financieel opzicht rekening mee houden en hoe pak je dit slim aan? Onze tips die hieronder staan, helpen je om op een slimme manier eerder met pensioen te kunnen gaan.
1. Bereken hoeveel extra vermogen je moet opbouwen
In het recente verleden werd nogal eens als stelregel voor een vervroegd pensioen berekenen gehanteerd dat je minimaal 70 procent netto geld bij elkaar moest sparen van het salaris dat je nu netto verdient. Die regel voor een vervroegd pensioen berekenen gaat niet meer op. Mede door de inflatie moet er namelijk een hoger percentage opzij gezet worden. Wil je echt een toereikend bedrag bij elkaar gaan sparen, dan moet je uitgaan van 100 procent van het nu verdiende nettoloon. Ben je bijvoorbeeld 40 jaar en verdien je netto 4000 per maand, dan moet er voor elk pensioenjaar dat je extra wilt opnemen minstens 48.000 euro apart gezet worden. Twee jaar eerder met pensioen betekent dus minstens 96.000 euro spaargeld opbouwen. Bij dit vervroegd pensioen berekenen kun je, als je nu 40 bent, uitgaan van 24 jaar spaartijd: 67 jaar als huidige pensioenleeftijd, minus 40 jaar leeftijd, minus 3 jaar eerder met pensioen. Omgerekend betekent dat vanaf je veertigste jaarlijks 4083, 33 euro sparen. Dat is ruim 340 per maand.
2. Houd rekening met vervroegd pensioen en belasting
De Pensioenwet vereist sinds 2017 dat je het pensioen mag uitstellen als je bent gestopt met werken. Maar wil je vervroegd met pensioen, dan is dit belastingtechnisch onvoordelig. Immers: je krijgt als je dan niet de belastingkorting waar je na je pensioen recht op hebt, omdat je eerst nog op eigen vermogen teert. Daarom kan het handig zijn om voor enkele uren per week tóch in loondienst te blijven. Op die manier profiteer je wel van een belastingkorting doordat je nog (zij het miniem) in loondienst bent. Vervroegd pensioen en belasting kan op deze manier voordelig uitpakken. Maar bekijk wel de regelgeving rond dit soort belastingtechnische zaken, want die verandert behoorlijk vaak.
3. Begin direct met vermogensopbouw
Belangrijk is om direct met vermogensopbouw te beginnen als je eerder met pensioen wilt gaan. Er zijn hierbij tal van keuzes. Zo kun je kiezen voor depositoregelingen met relatief aantrekkelijke rentes. Ook kun je gaan voor een goede belegging, aandelen of jouw geld investeren in grond of bitcoins. Ben je zelf in financieel opzicht geen hoogvlieger, laat je dan goed adviseren door een erkende bank of een financieel adviseur. Maar het belangrijkste is dat je snel in actie komt, zeker als je ouder bent dan 45 jaar.
4. Gebruik jouw woning als spaarpot
De gemiddelde Nederlander besteedt bijna een derde van het inkomen aan woonlasten. Door goed te investeren in jouw woning, kun je dan ook flink wat kapitaal opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van energiezuinige maatregelen om de energierekening te verlagen. Of los meer af, zodat je straks de woning hebt afbetaald. Ook investeren in verbouwingen levert op termijn een waardevermeerdering van het huis en dus geld op dat je later voor je pensioen kunt gebruiken.