Het belang van nonverbale communicatie
Nonverbale communicatie; we doen het allemaal, maar we staan er niet altijd bij stil. Jammer! Wat je uitstraalt heeft namelijk voor een groot gedeelte met je lichaamstaal te maken. Maar hoe gaat dat precies in z’n werk?
Mensen zijn vreselijk expressief. Als we praten gebruiken we onze handen, nemen we een bepaalde lichaamshouding aan, fronsen we, lachen we en zoeken we wel of geen oogcontact. Al die kleine bewegingen noemen we ook wel ‘cues’. Al die cues bij elkaar zorgen ervoor dat je boodschap op een bepaalde manier overkomt. Het belang van je houding voor nonverbale communicatie is zelfs zo groot dat mensen daar meer waarde aan hechten dan aan wat je zegt. Denk maar eens aan die vriend die zegt dat het prima gaat, maar waarvan je meteen weet dat er iets aan de hand is.
Een ander voorbeeld is een jonge fundraiser die op gesprek bij zijn baas moest komen. Hij komt binnen en gaan breeduit zitten. Hij zet zijn aktetas en waterflesje aan de uiterste zijden van het bureau en het gesprek begint. Voor de baas was dit, ondanks het feit dat hij organisatorisch alle macht had, heel ongemakkelijk. Een houding waarbij je veel ruimte inneemt, komt nonverbaal namelijk snel dominant over. Het tegenovergestelde was waarschijnlijk beter geweest. Door smaller te gaan zitten en de houding van zijn baas te spiegelen was het gesprek makkelijker verlopen.
Om je bewuster te worden van nonverbale communicatie is het goed om eens op de volgende signalen te letten:
- Wordt er oogcontact gemaakt? Is die ontspannen of eerder fel?
- Welke lichaamshoudingen zie je? Zit de één nonchalant achterover geleund terwijl de ander rechtop zit en zijn armen op tafel legt?
- Hoe ver staan jullie uit elkaar? Let wel op dat het gevoel dat dit opwekt per cultuur sterk kan verschillen. Wij vinden het vaak onprettig als mensen te dichtbij komen, terwijl het in andere culturen juist als vriendelijk ervaren wordt.
- Stralen jullie allebei rust uit omdat jullie ontspannen zitten, of wiebelt één van jullie steeds met z’n been. Misschien is dat een teken van stress, of duurt het gesprek te lang.
Denk de volgende keer dat je een belangrijk gesprek hebt dus na over het belang van je houding voor nonverbale communicatie. Zorg er voor dat jij datgene uitstraalt waarvan je wil dat anderen het oppikken. Wil je benadrukken dat jij de baas bent? Leun dan wat achterover en maak jezelf breder. Wil je sympathiek en benaderbaar overkomen? Zoek oogcontact, spiegel iemands lichaamstaal en blijf in een actieve houding zitten. Je zult zien dat gesprekken zo een stuk makkelijker verlopen!