Elke DIY techneut is op zoek naar een verbeterde leefkwaliteit, door middel van allerlei voorzieningen die het dagelijkse leven in huis veel aangenamer maken. Domotica is daar ongetwijfeld de oplossing voor. Fabrikanten gebruiken deze term voor technische producten en tegenwoordig is iedereen in enige mate bekend met het gebruik ervan.
Maar wat is domotica nu precies en wat houdt het allemaal in? Wat kan je ermee doen en welke mogelijkheden zijn er? Wat meer informatie hierover is ongetwijfeld geen overbodige luxe.
De betekenis van domotica
Domotica als woord is een samenvoeging van het woord ‘domus’, Latijn voor huis, en informatie, robotica en telematica. Domotica wordt ook ‘huisautomatisering’ genoemd en dat wordt duidelijk uit de definitie van het woord:
“Domotica is de integratie van diensten en technologie voor een verbeterde leefkwaliteit en woonervaringen”.
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen domotica voor buiten en binnenshuis. Het doel is altijd het verbeteren van het leefcomfort, waar in huis dat ook mag zijn. Nu duidelijk is wat domotica precies is, komt natuurlijk ook nog de vraag wat je er allemaal mee kan doen.
Domotica voor in huis
Domotica voor in huis is dé droom voor elke DIY techneut, juist omdat de mogelijkheden ermee zo goed als oneindig zijn. Een voorbeeld van een toepassing is bijvoorbeeld slimme verlichting. Dergelijke lampen worden aan de hand van een basisstation afgesteld, door middel van een app op een mobiel apparaat. De app kan gebruikt worden om bepaalde lichtsferen te creëren, of om lampen vanop een afstand aan- en uit te zetten.
Ook domotica voor verwarming is een erg populaire toepassing. In dit geval is het bijvoorbeeld mogelijk om de centrale verwarming vanop een afstand in te schakelen, zodat die al op volle toeren draait als je thuiskomt na een dag werken.
Tenslotte wordt domotica ook vaak gebruikt in de vorm van een slimme thermostaat. Deze systemen geven weer hoe het met het stroomverbruik zit en geven daarbij ondersteuning bij het besparen van stroom.
De werking van domotica in smart homes
De werking van een domotica systeem is gebaseerd op het gebruik van sensoren, actuatoren en controllers. Eerst en vooral gaat de sensor een signaal opvangen, bijvoorbeeld een openslaand raam, waarna dit signaal verstuurd wordt naar de controller. Deze zet het dan weer door naar een actuator, in dit geval de knop die de centrale verwarming inschakelt. Domotica systemen kunnen eigenlijk vergeleken worden met een ‘actie-reactie’ systeem. Een zekere gebeurtenis A zorgt ervoor dat een twee gebeurtenis B zich voordoet.
Waarom kiezen voor domotica?
Domotica in huis wordt vaak vergeleken met gewone elektronische voorzieningen. Vaak denken mensen dat zogenaamde smart homes niet veel meer te bieden hebben dan de traditionele elektrische installaties. Huisautomatisering dankzij domotica maakt echter het mogelijk om verschillende voorzieningen afzonderlijk van elkaar af te stellen, én deze op elkaar af te stemmen. Het is juist de integratie van verschillende installaties die huisautomatisering zo revolutionair maakt. Een standaard elektronische installatie biedt die interactie tussen verschillende voorzieningen niet, en dat maakt domotica in huis dan ook zo interessant.