Waar het tot een aantal jaren geleden speciaal was als je een laadpaal thuis had, zien we deze oplaadpunten nu op veel opritten en stoepen staan. De elektrische auto is sinds een paar jaar dan ook enorm in opmars. Elk automerk heeft elektrische varianten in het assortiment en het lijkt erop dat dit alleen maar groter gaat worden. Ideaal, want een elektrische auto brengt een hoop voordelen met zich mee. Misschien dat je voordat je zelf een laadpaal thuis laat installeren de voordelen op een rijtje wil hebben. Daar zijn wij voor, want hieronder lees je alles over de voordelen van elektrisch rijden.
Voordeliger dan benzine
Een van de grootste voordelen, en dus de belangrijkste reden voor velen om een volledig elektrische auto aan te schaffen, is dat deze voordeliger is in gebruik. Tanken is namelijk verleden tijd met een elektrische auto. En het mag duidelijk zijn dat de kosten voor tanken een stuk hoger liggen dan voor het opladen van een elektrische auto. De kosten van het opladen verschillen. Doe je dit thuis, dan is dat vaak duurder dan zakelijk. Daarnaast verschillen de kosten ook bij de laadpalen die in de publieke ruimte staan. Dan nog is elektrisch rijden voordeliger dan rijden op benzine of diesel.
Duurzaamheid
Een andere belangrijke reden voor mensen om over te stappen op een elektrische auto is het feit dat dit een stuk beter is voor het milieu dan een benzineauto. Tijdens het rijden in een volledig elektrische auto worden er namelijk geen luchtverontreinigende stoffen uitgestoten. Dit komt het milieu dus ten goede. Helaas wordt de stroom voor publieke laadpalen nog opgewekt uit fossiele brandstoffen.. Zodra er echter meer groene stroom beschikbaar is, komt daar verandering in. Zelf kun je door middel van zonnepanelen wel je eigen laadpaal voorzien van groene stroom. Dat is alvast een begin van duurzaam rijden!
Minder onderhoud dan een benzineauto
Een volledig elektrische auto vergt weinig onderhoud. De auto heeft namelijk weinig bewegende delen. Hierdoor zullen deze delen veel minder snel slijten. De banden vormen een uitzondering hierop. Door het zware gewicht van een elektrische auto moeten de banden vaak eerder worden vervangen dan bij een auto die op benzine rijdt.
Belastingvoordelen
Tot 2021 gelden er een aantal belastingvoordelen, om de aanschaf van een volledig elektrische auto te stimuleren. Zo hoef je bijvoorbeeld geen aanschafbelasting te betalen en profiteer je van een bijtelling van 4% per jaar. Ook hoef je geen wegenbelasting te betalen. Alleen plug-in hybrides, die per kilometer maximaal 50 gram CO2 uitstoten, betalen dat wel, maar dan een halftarief. Je betaalt dan de helft van het tarief voor een gewone auto. Plug-in hybrides zijn auto’s die zowel een elektromotor als een brandstofmotor hebben.
De nadelen
Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan het elektrisch rijden:
– ondanks dat de prijzen de afgelopen jaren gedaald zijn, is het prijsverschil tussen een elektrische auto en een benzine- of dieselauto nog steeds groot.
– als je een elektrische auto hebt, is het waarschijnlijk dat je een laadpaal bij jou in de straat hebt staan. Erg handig. Maar helaas hebben veel gemeenten nog te weinig publieke laadpalen om aan de vraag te voldoen.
– vergeleken met tanken, duurt het opladen van een volledig elektrische auto een stuk langer. Als je thuis een laadpaal hebt staan, is dit natuurlijk geen probleem. Maar wanneer je onderweg bent, is het geen optie om een paar uur te moeten wachten tot je auto is opgeladen. Wel zijn er tegenwoordig snelladers. Hiermee laadt je batterij binnen een half uur tot 80% op. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de accu’s en auto.