Zakenmannen, ondernemers en zzp’ers met grote investeringsplannen om hun economische ideeën te realiseren, beschikken vaak niet over het budget om de investeringen uit eigen kapitaal te financieren. Niet iedereen heeft namelijk enkele tienduizenden of meer euro’s op zijn privé- of zakelijke rekening staan. Het aangaan van een zakelijke lening is dan een manier om jouw (ongetwijfeld goede) investeringsplannen alsnog te realiseren. Maar hoe werkt het aangaan van een zakelijke lening? En wat zijn de voordelen voor ondernemers die kiezen voor het afsluiten van een zakelijke lening?
De lage rentestand maakt een voordelige zakelijke lening mogelijk
Het grootste voordeel van het afsluiten van een zakelijke lening zijn, zeker nu de rentetarieven erg laag zijn, de voordelige percentages waarvoor geldbedragen geleend kunnen worden. Een rente onder de 2 procent is geen uitzondering, terwijl er financiële dienstverleners zijn die zelfs lenen tegen rentes van 1,5 procent. Dat zijn natuurlijk geen percentages waar je je snel een buil over valt.
Een lopende zakelijke lening kan overgesloten worden
Heb je als ondernemer al eerder een zakelijke lening afgesloten? Dan kan het erg rendabel zijn om deze over te sluiten. Doordat de rentetarieven de afgelopen tijd flink gezakt zijn, kan het uit om – ook als er een boeteregeling geldt – te kiezen voor een ander soort lening met veel lagere rentepercentages. Je kunt online kijken wat de opties zijn voor het oversluiten, of een betrouwbare financieel expert benaderen om dit voor je uit te zoeken.
Jij beslist!
Een ander voordeel van een zakelijke lening is dat je deze op elk gewenst moment kunt aangaan. Jij beslist dus! Zie je als ondernemer ineens een gat in de markt, dan kun je dus ook zonder persoonlijk startkapitaal de uitdaging aangaan. Je sluit een lening af tegen een lage rente en kunt meteen investeren in de door jou beoogde groeisector. Qua looptijd en aflossing is keuze genoeg. Maar vergeet niet om bij elk kapitaalverstrekker goed de contractuele voorwaarden en ook de kleine lettertjes door te lezen. Kijk daarbij tevens of de financiële instantie bij wie je gaat lenen een zogenoemd Depositogarantiestelsel heeft. Mocht de verstrekker van de lening, of het nu een bancaire instelling is of een andere aanbieder, tussentijds failliet gaan, dan raak je bij een Depositiegarantiestelsel niet in de problemen.
Het samenvoegen van meerdere leningen is ook aanrader
Winst valt ook vaak te behalen door meerdere leningen samen te voegen. Dus heb je als ondernemer of zzp’er meerdere leencontracten afgesloten, bekijk dan eens of je winst kunt behalen door ze bij één aanbieder onder te brengen. Elke bedrijfswinst is immers meegenomen!