Ben je accountmanager, ondernemer of als zzp’er actief? Dan is het van cruciaal belang om goed, slim en effectief te kunnen onderhandelen. Ondernemers die dit niet kunnen, sluiten minder en minder gunstige deals af en lopen zo inkomsten mis. Maar hoe kun je met succes onderhandelingen. Gebruik de onderstaande vijf goede onderhandelingstechnieken om te leren onderhandelen. En versterk jouw onderhandelingspositie direct!
1. Bereid je inhoudelijk goed voor op het gesprek
Ondernemers die hun onderhandelingspositie willen verbeteren, doen er goed aan om zich gedegen voor te bereiden op datgene wat besproken wordt. Zorg dat je alle benodigde informatie paraat hebt. Lukt het niet om er samen uit te komen ondanks jouw goede onderhandelingstechnieken, vraag dan gerust een time out aan om de besprekingen later te hervatten.
2. Weet welke prijs je wilt hebben
Als over de prijs onderhandelen een onderdeel is van de bespreking, zorg er dan voor dat je van tevoren helder hebt wat je minimaal wilt ontvangen of maximaal wilt betalen. Zorg dat je goede argumenten hebt om het bedrag dat je in je hoofd hebt te willen krijgen of vragen. Zo kun je goed voorbereid over de prijs onderhandelen en krijg je waar voor je geld of, als je iets verkoopt, geld voor je waar.
3. Denk aan hoe je visueel overkomt
Een onderdeel van goed leren onderhandelen is ook hoe je overkomt op de ander. Visueel vooral. Kleed je netjes en representatief. Denk ook aan je houding. Als je iets wilt verkopen, is het belangrijk om vriendelijk te zijn, geregeld te lachen (op een natuurlijk manier) en er qua kleding netjes uit te zien. Kortom, zorg ervoor dat je goed verzorgd en geïnteresseerd en vriendelijk voor de dag komt. Dat is een standaard én onmisbaar onderdeel van goede onderhandelingstechnieken.
4. Zorg ervoor dat je vooraf enkele alternatieven hebt
Als je over de prijs onderhandelen gaat of over bepaalde voorwaarden, is het aan te raden om van tevoren enkele alternatieven te bedenken als jullie er over de prijs of over een dienst niet uitkomen. Probeer oplossingen te bedenken waarbij jullie er allebei beter uit komen.
5. Let op de emoties
Een aspect van goed leren onderhandelen is ook om je eigen emoties en die van je gesprekspartner te leren herkennen en daarop in te spelen. Mocht het gesprek verhit raken, dan is het verstandig om een time out voor te stellen. Maak een nieuwe afspraak en probeer, met minder emoties, alsnog tot een deal te komen.