Veilig werken met een rolsteiger!

rolsteiger

De wetgeving rond de veiligheid bij het werken met een rolsteiger is alweer, sinds 2018, strenger geworden. Hoe zit het nu precies op dit moment met het opbouwen van rolsteigers? Hoe bouw je je steiger op en aan welke normen moet moet hij voldoen? Wij geven jou hier een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten om veilig te werken met rolsteigers.

De opbouw van rolsteigers

Rolsteigers bestaan uit zijkanten en verschillende werkvloeren: platformen. Elke werkvloer van meer dan 1.5m boven de grond moet rondom dubbele leuningen hebben tot op heuphoogte en eveneens kantplanken aan de voeten. Enkel als je steiger minder dan 15cm van de muur af staat, mag je langs die kant de leuning weglaten. Bij werkvloeren lager dan 1.5m mag je de knieleuning en voetplanken weglaten. Ook trappen moeten leuningen hebben. De werkvloeren van de platforms moeten doorgang-gaten of luiken hebben, zodat je niet langs buiten om maar wel langs binnen in de steiger omhoog klimt. De steiger staat op blokkeerbare wielen. Een rolsteiger staat altijd op een harde en vlakke ondergrond en is eventueel uitgerust met stabiliseerstaven voor nog meer stabiliteit. Ga vooraleer je een steiger aankoopt na of deze voldoet aan de NEN-EN 1004 veiligheidsvoorschriften en of hij een Tüv certificaat heeft. Vraag in elk geval raad aan de verkoper.

Voor snel werken

Voor snelle kortstondige klusjes worden regelmatig ladders gebruikt, maar bij grote klussen waarbij men lange tijd op hoogte moet werken is een steiger fijner en veiliger. Bij grote werken kun je bijvoorbeeld twee individuele steigers met elkaar verbinden om efficiënter te werken. Dit gebeurt door middel van werkbruggen. Deze moeten ook met de nodige leuningen uitgerust worden. De zijkanten van je steiger zijn voorzien van doorloopgaten.
Rolsteigers worden meestal ingezet bij langdurige werken. Maar professionelen hebben er wel baat bij als de steiger snel kan opgezet en afgebroken worden. Speciaal voor hen bestaan er de Europese verbindingen of ook Euro-pennen genoemd. Het zijn conische verbindingen tussen de staven. Ze zijn veilig en makkelijk in elkaar te steken en uit elkaar te nemen.

Het verschil tussen een rolsteiger en een kamersteiger

We willen hier toch even meegeven dat er wel degelijk verschillen bestaan tussen een rolsteiger (voor buiten) en een kamersteiger (voor binnen). De verschillen zitten vooral in de opbouw en hiermee samenhangend veiligheid. Als je een rolsteiger zoekt, wees er dan zeker van dat je inderdaad een rolsteiger koopt.

Aanbevolen artikelen