Isoleren met glaswol isolatie op de juiste manier

glaswol

Wanneer je gaat isoleren heeft dit best veel voordelen. Dit scheelt op je energierekening en in de winter blijft het een stukje warmer. Maar waar ga je dan mee isoleren? Dit kan met verschillende materialen natuurlijk. Dit kan met glaswol maar ook met PIR-isolatie. 

Isoleren, waar kan je dat mee doen?

Het meest veel gebruikte isolatiemateriaal wat er gebruikt wordt is glaswol. Dit kan gebruikt worden voor vloerisolatie, dakisolatie en muurisolatie. Deze glaswol isolatie is er op de rol, als platen en als spouwplaten. 

Het is ook mogelijk om PIR platen te gebruiken voor isolatie. Deze PIR platen worden gebruikt om daken, muren en vloeren te isoleren. De platen zijn stevig en licht van gewicht en hebben een zeer hoge isolatiewaarde. De platen zijn er in verschillende diktes en afmetingen te verkrijgen.

Wat is PIR isolatie eigenlijk?

PIR platen is een harde kunststof wat gebruikt wordt voor warmte-isolatie. PIR is een afkorting van Polyisocyanuraat omdat het een moeilijk woord is om te onthouden. PIR-isolatie bestaat uit een gesloten celstructuur waardoor het vrij van vocht blijft omdat het vocht er niet doorheen kan komen. Door deze structuur hebben ze een hoog thermisch isolatievermogen. Omdat PIR-isolatie warmte isoleert houdt het in de zomer de warmte zo lang als mogelijk buiten. In de winter houdt het de warmte binnen en de kou buiten. 

PIR-isolatie is moeilijk brandbaar en is dan ook ingedeeld in Brandklasse B. De brandveiligheid van de PIR platen is dus heel erg hoog. Ze hebben de label brandwerend gekregen. Niemand zit op brand te wachten en daarom is het altijd goed om isolatiemateriaal te hebben wat brandwerend is. 

Wanneer je PIR-isolatie wilt gebruiken dan kan je er verschillende materialen mee isoleren. Zo kan je een schuin dak, plat dak, een muur maar ook een vloer kan er mee geïsoleerd worden. Het is wel zo dat voor elk soort PIR-isolatie een andere bevestiging is. 

Plat dak van buitenaf isoleren

Wanneer je een plat dak isoleren buitenzijde wilt gaan doen dan kan dit heel erg goed met PIR platen of met PIR-afschotisolatie. Het isoleren van een plat dak gebeurt vaak met het warm dak methode. Het isolatiemateriaal wordt aan de bovenzijde van de dragende constructie bevestigd waarna er water- en luchtdichte dakbedekking over geplaatst wordt. Warm dakisolatie heeft minder last van krimp en uitzetting waardoor er minder scheuren en barsten van dakbedekking plaatsvindt. De geïsoleerde dakconstructie werkt als een warmtebuffer. Overdag wordt de warmte opgeslagen en wanneer het kouder wordt langzaam afgegeven aan de onder verdieping. 

Wat is een warm plat dak?

Wanneer je een warm plat dak hebt, warmt het niet alleen de ruimte op maar het koelt de ruimte ook weer af. De isolatielaag sluit naadloos aan op het dakbeschot of de constructie en dat is wel een meerwaarde. Daardoor krijgt vocht en condens niet de kans om in de constructie te trekken. Daardoor is het isolatiemateriaal beschermd en behoudt het zijn isolatiewaarde. 

Aanbevolen artikelen