Een van de meest voorkomende leningen in Nederland is het doorlopend krediet. Deze type lening wordt gebruikt voor een verbouwing die lang duurt, of als je een groot aankoop gaat doen. Bij een doorlopend krediet spreek je een kredietlimiet af met de kredietverstrekker, wat dan de maximale lening wordt. Je hoeft dit bedrag echter niet direct op te nemen, maar dit kan uiteraard wel. Je betaald wel rente en aflossing over de afgesproken krediet limiet.
Een doorlopend krediet is een flexibele vorm van geld lenen, waarbij het afgeloste bedrag opnieuw kan worden geleend tot aan de vooraf afgesproken kredietlimiet. Een doorlopend krediet is dus een beetje hetzelfde als rood staan.
Bij een doorlopend krediet betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Meestal is de aflossing ongeveer 2 procent van de afgesproken kredietlimiet of het uitstaande saldo, dit ligt aan het contract dat je hebt getekend met de kredietverstrekker. De looptijd en het rentepercentage zijn variabel, dat wil zeggen dat de rente dus kan stijgen of dalen tijdens de aflossingsperiode. Meestal geldt: hoe hoger de kredietlimiet, hoe lager het rentepercentage. Zodra de lening is afgelost en je geen extra geld meer nodig hebt, zet je de lening stop. Dit gebeurd dus niet automatisch!
De flexibiliteit van een doorlopend krediet
Het grote voordeel van een doorlopend krediet zit hem ook nog eens in de flexibiliteit. Je kunt steeds opnieuw geld opnemen tot aan het afgesproken leenbedrag. Heb je een gedeelte afgelost, en heb je toch weer wat extra geld nodig? Dan kun je weer geld opnemen tot de kredietlimiet is bereikt.
Alle voordelen van een doorlopend krediet op een rijtje:
- Een doorlopend krediet is flexibel, je kunt het opnemen en aflossen wanneer je maar wil.
- Je betaalt meestal alleen rente en aflossing over het uitstaande bedrag, waardoor deze dus ook flexibel zijn. Heb je even een periode meer geld nodig of will je een grote uitgave doen, dan betaal je daarna een hogere rente en aflossing. Dit kun je echter weer ongedaan maken door sneller af te lossen.
- Als je extra gaat aflossen bij een doorlopend krediet, betaal je geen boete zoals dat bij vele andere kredietsvormen wel het geval is.
Het grote nadeel van een doorlopend krediet is dat het rentepercentage niet vast staat en dus kann stijgen tijdens de looptijd. Vooral in een periode dat je veel van je krediet besteedt, kan dit behoorlijk oplopen. Let hier dus goed op en geef niet te makkelijk geld uit dat niet van jou is.