Een bestelautoverzekering is een verzekering die is bedoeld voor bedrijfsauto’s op grijs kenteken met een ledig gewicht tot 3,5 ton. Probleem is dat ondernemers vaak niet weten wanneer zij precies een bestelautoverzekering moeten afsluiten. Soms wordt er voor een (duurdere) zakelijke verzekering gekozen, terwijl een particuliere autoverzekering volstaat. Omgekeerd is dit ook regelmatig het geval. Uiteraard is er veel aan gelegen om een goede keuze te maken. Geen probleem, want wij vertellen jou hier alles wat je moet weten over het verzekeren van jouw zakelijke bestelauto.
BTW en BPM buiten de premie houden
Vaak kunnen bedrijfsauto’s en personenauto’s die zakelijk worden gebruikt, exclusief BTW worden verzekerd op een bestelautoverzekering. Bedrijfsauto’s die (nieuw) zijn gekocht na 1 juli 2005 kunnen daarnaast in veel gevallen ook exclusief BPM worden verzekerd. Dit resulteert in een aanzienlijk lagere premie doordat de verzekeringsmaatschappij van een lagere waarde uitgaat. Dit betekent echter wel dat de verzekeringsmaatschappij bij een schade ook exclusief BTW en/of BPM zal uitkeren.
Je kunt bijvoorbeeld de BTW verrekenen over de aanschaf van een zakelijke auto van je eigen bedrijf.
Het voertuig moet een laadruimte hebben en op naam van het bedrijf staan
Bij het afsluiten van de verzekering wordt gevraagd of je BTW kunt verrekenen. Wanneer dat kan, zal de oorspronkelijke cataloguswaarde, en daarmee de verzekerde waarde, automatisch verminderd worden met die BTW. Over het BTW-bedrag hoef je dan geen premie te betalen. Uiteraard zal een eventuele schade-uitkering ook exclusief BTW worden uitbetaald. Als men een bestelauto heeft, denkt men veelal dat zij hier een bestelautoverzekering voor af moeten sluiten. Dit hoeft niet altijd. Een bestelautoverzekering is namelijk alleen nodig wanneer het voertuig een laadruimte heeft, je er goederen mee vervoert en de auto of het busje in de boekhouding van jouw onderneming staat. Gebruik je het voertuig enkel particulier? Of staat de bestelauto niet als zakenauto in de boekhouding van jouw bedrijf? Dan is het niet nodig om een zakelijke autoverzekering hiervoor af te sluiten.
Wat je vervoert kan invloed hebben
In bepaalde gevallen maakt het voor een dergelijke verzekering uit wat er met de bestelauto vervoert wordt. Zo kan het vervoeren van brandgevaarlijke stoffen of bijvoorbeeld diefstalgevoelige waren, invloed hebben op de premie van zo’n verzekering. Wij raden je dan ook aan om dit bij het aangaan van de bestelautoverzekering aan te geven. Zo voorkom je problemen bij schade. Dekking voor schade aan vervoerde zaken kun je vrij eenvoudig, en tegen een geringe premie, meeverzekeren op een dergelijke verzekering voor een bestelauto middels een vervoersdekking.
De voordelen van een dergelijke verzekering
Ondanks dat een bestelautoverzekering verplicht is, ziet lang niet iedereen het nut hiervan in. Toch brengt het verzekeren van bestelauto’s wel degelijk voordelen met zich mee. Sluit je een bestelautoverzekering af, dan ben je bijvoorbeeld verzekerd voor de kilometers die je zowel zakelijk als privé met het voertuig rijdt. Daarbij komt dat je altijd snel weer onderweg bent wanneer er schade aan het voertuig is ontstaan. Jouw bestelauto staat slechts korte tijd stil, waardoor er nauwelijks sprake is van inkomstenderving.
Drie verschillende bestelautoverzekeringen
Net als bij personenauto’s kun je voor bestelauto’s ook uit drie verschillende verzekeringen kiezen: WA, WA Beperkt Casco en WA Casco . De WA-verzekering is verplicht voor iedere bestelauto. Deze dekking vergoedt alleen schade aan anderen en is het goedkoopste. Moet de eventuele schade aan jouw eigen auto ook vergoed worden? Kies dan voor WA Beperkt Casco of WA Casco. Wanneer je voor WA +Beperkt Casco kiest, worden ook ruitschade, brand-, storm- en natuurschade en schade door diefstal en inbraak vergoed. Schade als gevolg van een aanrijding of vandalisme wordt niet vergoed. Wil je dergelijke schade ook meeverzekeren? Kies dan voor WA + Volledig Casco. Dit is de meest uitgebreide autoverzekering, maar ook de duurste. En je kan ook kiezen voor aanvullende dekkingen, zoals bijvoorbeeld Schadeverzekering voor Inzittenden, Rechtsbijstand en ongevallen inzittenden.